Petra Maria Mede

7/3 1970

Petra Mede är född i Högalids församling 1970 i Stockholm och är uppväxt i Partille, Sävedalen (Ugglum- och Vallhamraskolan ) Hon jobbar som programledare, komiker och skådespelare, men har även varit med och pratat i P1. Hon är dotter till Klas Mede och Ulla Mede och lillasyster till Anne Mede Angeling. Som liten var hon bra på att skriva, men inte lika bra på att vänta ifall hon var klar med det i skolan.

 

När hon gick på Vallhamraskolan  hade hon varannan vecka en vikarie som heter Björn Nilsén, som hon var rädd för likt alla andra tycktes vara. Själv ville hon dansa istället, eller vara någon annanstans för hon gillade inte bollsporter som dom ofta spelade.  ’’Jag har inget bollsinne’’.

Hon hade två dalmatinerhundar när hon bodde i sitt hus i Sävedalen, samt en massa klistermärken på sin dörr till sitt rum som hon fått av olika firmor genom sina brev. Som liten fick hon mycket uppmärksamhet och stod mitt i centrum och visste redan då att det skulle bli nåt stort och viktigt av henne. Sommarläger (läger överhuvudtaget ) gillade hon inte, det var liksom inte rätt grej.

 

En gång åkte hon på ett sommarläger när hon var 13 år och då  gick det inte så bra för henne. Hennes teams båt, som för övrigt kallades bajskorvarna, läckte in för att  dom hade krockat in i bryggan och då kom husmor och räddade dom.

 

Petra utbildade sig till balettdansare men blev skadad i ryggen när hon var 20. Efteråt så utbildade hon sig till Stockholmsguide men blev sedan komiker. År 2008 så gav hon ut boken Mer självkänsla än du kan hantera med Anna Granath.

 

Hon har en dotter Adeline ( född 2012 ) med sin förra sambo Mattias Günther.

 

Hennes karriär började när hon var med i en ståuppkomik-tävling 2005. 2007 blev hon utsedd till bästa nykomling och 2008 gav hon ut en bok Mer självkänsla än du kan hantera med Anna Granath. 2009 utsågs hon till årets kvinnliga komiker på Svenska Stand up-galan. Hon är bland annat känd för att ha medverkat i tex  Parlamentet, Hjälp!, Cirkus Möller  och varit gäst i tex talkshows som Robins, Skavlan och Rakt på med K-G Bergström mm. Hon har varit med i melodifestivalen tre gånger som programledare, 2008, 2009, 2016, och Eurovision song contest som programledare två gånger, 2013, 2016. 2010 fick hon en egen talkshow Petra Mede show.  Petra har varit bakgrundsdansare till Celine Dion. Guldbaggen, har hon också medverkat i fyra gånger som programledare. Hon har varit med i barnprogrammet Familjen Rysberg som Bettan.

Hon dubbade rösten till Vilja i Hitta Doris.

 

Idag bor Petra i Bromma i Stockholm.

Källa: Wikipedia, sommarprat i P1