kapitel 1
Emmy satt i fönstret och tittade ut i det gråa november mörkret. Det syntes att hon har gråtit en lång stund för hennes ansikte var blött av tårar. Den dagen hade hon varit hos sin kompis Mira. Mira hade sagt att hon hade en viktig sak att visa henne. Emmy hade inget emot det. Men när hon kom hem till Mira såg hon den. Den där kaninen som hon och Mira såg i djuraffären, den som hon ville ha. Den var den finaste hon hade sett Hon var grå med fluffig päls och tittade med sina svarta djupa ögon på henne som om den sa ta mig hem till dig! Men det var försent nu hade Mira den det var bara Miras. Vill du klappa den, sa Mira men Emmy svarade inte. Hon sprang ut ur dörren och hem till sig. När hon kom till det vitmålade huset vid utkanten av gatan stannade hon. Hon gick in, vid köket stod hennes mamma och lagade mat. Hej sa hon men hon fick inget svar. Emmy gick upp på sitt städade rum, tog ett ritblock och satte sig i fönstret och ritade. Hon ritade den fina kaninen som Mira hade sedan en tankebubbla över, där skrev hon Emmy med stora bokstäver. Sen satte hon sig i fönstret och började gråta. Hon brukar gråta för det mesta men det var mycket mer nu.

kapitel 2
En vecka  senare lekte hon med Mira och hennes kanin som nu hette Smulan. Emmy tyckte att Smulan inte var passande, Smulan passar bättre på en kanin som är brun med slät päls. Den borde heta Fluffy istället.

När hon kom hem så frågade hon om kunde få en kanin men mamma säger att det dyrt varje gång hon frågar. Men hon tänker inte ge upp så lätt. Jag måste tänka ut en plan som är så smart så att mamma måste ge mig en kanin. Den kvällen hade hon ovanligt svårt att sova, hon brukar somna så fort hon lade sig i sängen.  Men idag var det inte så lätt, hon låg och grubblade på hur hon skulle få en kanin.

Om man skulle gå in i hennes rum skulle man tro att hon hade ägt massor av kaniner i sitt liv. Det var fullt av kaninplakat, plastkaniner, kaningosedjur och mycket annat.

Nästa morgon gick hon till skolan. När hon kom dit såg hon inte Mira, hon var borta. Var kunde hon vara, hon stod inte med på frånvarolistan. Men mitt i lektionen kom hon, hon sa inte ens förlåt för att hon kom försent. På rasten frågade Emmy varför hon inte kom i tid men hon sa inget, hon såg bara finurlig ut.  Emmy gick hem tidigt efter skolan. När hon kom hem så var storasyster Tilde hemma.  Hon satt med sin ipad och med chipsen som hon skulle ha till fredagsmyset. Tilde är inte så bra på att spara saker, som att hon äter lördagsgodis och fredagschipsen i förväg. Emmy tycker väldigt mycket om Tilde men inte när hon kommer hem efter skolan då är hon bara tråkig. Hon vill inte ens leka med Emmy som dom gjorde när dom var mindre.

Emmy gick upp på sitt rum, hon hade inget att göra. Men då kom hon på det, hon skulle skriva sin önskelista till jul och hon ska bara skriva kanin, kaninbur och annat man kan behöva till en kanin. Men hon ska inte skriva något annat för då skulle mamma och pappa köpa den saken till henne i julklapp. Hon var riktigt nöjd med sin plan. När mamma kom hem så frågade hon som tur var vad Emmy och Tilde önskade sig i julklapp för det var jul knappt om en vecka. Tilde är en sån som vill vara cool och ha nyaste saker från de dyraste märkena så det fanns rätt så mycket på hennes lista. På Emmys lista fanns det inte lika mycket som på Tildes. Det var bara fyra punkter på hennes lista. En kanin, en bur, kaninmat och sågspån. När mamma såg det sa hon inget. Men efter maten sa mamma:
– Du borde ha något mer på listan
Men Emmy ville inte ha något mer.  

kapitel 3
Jippi! sa Tilde när Emmy och hon gick ner till frukosten. Idag var det julafton, vanligtvis brukar Emmy älska julafton men nu gick hon mest och grubblade på om hon skulle få en kanin eller inte. När dom satt och åt så sa mamma:
I kväll efter tomten har kommit så ska vi åka till Mira.
– Va!!! sa Emmy.
– Kul va, sa mamma.
Emmy tyckte att det var kul men lite konstigt för man brukar fira jul med mormor och morfar och andra tråkiga gamla personer, inte med ens bästa kompis. Tiden gick så långsamt för Emmy men tillslut kom tomten. Han hade många paket med sig. Emmy visste att tomten inte finns. Men hon tyckte det var kul fast dom flesta paketen var till Tilde. Emmy tyckte att det var orättvist Tilde fick massor av paket minst femton stycken. Men Emmy fick bara 7. Mamma sa att det var några andra paket till Emmy men hon kunde inte få dem nu.

Nu är det mat hördes en röst från köket. Det var pappa. Både Emmy Tilde och mamma älskar pappas mat, han jobbar som kock på ett Cafe. Till och med Tildes ödla Coco gillar pappas mat. Han hade dukat fram de finaste silverbesticken och de klaraste glasen men det finaste var farmors julservis. Det var sällan pappa tog fram den. För det var det sista minnet han hade kvar från farmor och farfar. Dom dog i en bilolycka för tio år sedan. Men det tänkte inte Emmy på så länge till för det var så god mat.  Emmy hade frågat pappa om dom kunde köpa potatisgratäng igår i affären. Helst hade pappa velat göra en men Emmy ville ha en köpt och Emmy åt så mycket så hon nästan sprack. Men hon fick rysligt ont i magen efter maten
– Aj, sa Emmy och ramlade ner från stolen och höll sig om magen.
Sen hörde hon bara massa röster och det blev helt svart.

 

kapitel 4
Emmy vaknade i sin säng, hon ropade på mamma och hon kom.
– Mamma jag tror jag drömde en mardröm, sa Emmy
– Det var ingen mardröm, sa mamma
– Va! Vad var det som hände då!
– Jo, du och pappa köpte en potatisgratäng dagen innan julafton men den var från ett annat land och potatisen var besprutad, men du tål inte den sortens besprutning så du svimmade och har fått ligga på sjukhus i en vecka och tagit medicin. Men nu är du frisk, men du måste ta det lugnt i en vecka till. Och nu har vi en försenad julklapp från Mira, kom med ner så får du se.

Emmy gick ner till vardagsrummet. Och där fanns det något som fick henne att skrika av glädje. Det var en liten kanin som såg ut som Miras kanin, fast kolsvart.
– Är den min, stammade Emmy.
– Absolut, sa Tilde.
– Å!! Tack tack så mycket, sa Emmy. Men var köpte ni kaninen, den sista kaninen som fanns i djuraffären köpte ju Mira.
– Men Miras kanin fick kaninungar och det var så inte så dyrt så vi köpte en till dig. Men på julafton så blev du sjuk så du får den idag.   

Och då förstår Emmy varför Mira inte kom i tid den där dagen Emmy skrev sin önskelista. Det var för att Smulan skulle få kaninungar. Och det var därför familjen skulle åka till Mira på julafton.
– Vad ska ska din kanin heta? undrade Tilde.
– Han ska heta Pelle. Bara min Pelle…..  SLUT!


 

Leave a comment