Måndag eftermiddag och Ola träffar idag modersmålslärare Abdullahi och en av hans somaliska grupper. De har inte varit i Sverige länge men förstår redan många svenska ord och meningar. Vi inleder med leken med Elefant och giraff samt Zipp Zapp Zoom där det viktigaste språket är kroppens.

Ola berättar sedan sagan om Sköldpaddan och fågeln. Han tar reda på vad några av nyckelorden heter på somaliska först och börjar sedan med ”Det var en gång” på somaliska. Sagan berättas på svenska men med hjälp av kroppen och orden på tavlan.

dscf5444dscf5430 dscf5431 dscf5432

Eleverna lyssnar och får sedan återberätta sagan för varandra på somaliska. Abdullahi hör att de har förstått det mesta. För att få med alla delar av berättelsen gör de sedan en bildserie med de olika händelserna. De får också skriva stödmeningar, och kan därefter återge hela berättelsen på somaliska.

dscf5435 dscf5441 dscf5445 dscf5447

LÄMNA ETT SVAR