Team Rynkeby Göteborg vid målgången i Paris.

ska%cc%88rmavbild-2016-11-22-kl-17-15-03

Varje år cyklar Team Rynkeby till Paris. De cyklar för att samla in pengar till Barncancerfonden. Här får ni höra hur Camilla Trygg, som var med förra året, upplevde det här.

Text: Alice Trygg
Bilder: Martin Trygg och Rob Vanstone

Det är en mulen dag i september. Vi träffas hemma hos Camilla Trygg i det gamla huset i Sävedalen.

Jag sitter i finrummet framför brasan. Camilla kommer in med två rykande koppar kaffe.

I somras cyklade Camilla till Paris. Hon cyklade med ett lag som heter Team Rynkeby Göteborg.

Hon berättar att hon var väldigt rädd i början. Speciellt för att använda cykelskor, eftersom man sitter fast i pedalerna. Som tur var så hjälpte det med träning.

Resan

Camilla berättar att de skulle cykla till Paris på endast en vecka, 20 mil varje dag. Som hjälp hade de ett serviceteam med sig som fixade fika, mat, hotell och andra viktiga grejer.

Camilla hade tyvärr oturen att bli vrålförkyld under veckan, men hon cyklade ändå hela vägen.

-Det var faktiskt mycket lättare att cykla än vad jag föreställt mig, mycket eftersom vi tränat så hårt innan resan. Jag tänkte också mycket på hur tufft de cancersjuka barnen har det. På så sätt kändes de smärtor jag kände minimala.

Pengar

Pengarna som de skänkte till Barncancerfonden fick de av sponsorer och andra människor som hade gett dem pengar, t.ex. ute på stan. Camilla berättar också att de betalade allt själva, allt från cykel, kläder till skor.

Träning

Camilla berättar att de tränade i knappt ett år. De tränade tre gånger i veckan. Det betyder att man måste ha mycket tid om man vill vara med.

-Jag har aldrig tränat någonting tidigare, så det blev en rejäl utmaning för mig.

På vintern tränade de spinning inomhus och på våren och sommaren tränade de ute. Camillas lag tränade i Göteborg. Efter ett tag, när hon blev starkare, började hon att cykla till träningarna.

Danmark var först

Camilla berättar att det var en dansk man som var först med att cykla. Det var hans läkare som hade sagt att han var tvungen att träna mer. Då kom han på idén att cykla till Paris. Han cyklade med tio andra och de blev sponsrade av Rynkeby juice, där de arbetade. Det är därför det heter Team Rynkeby. När de kom hem från Paris hade de pengar över som de skänkte till Barncancerfonden.

Nu är Team Rynkeby mycket större och det är fem länder som är med, Sverige, Norge, Finland, Danmark och Färöarna.

Varför cyklade Camilla?

Många cyklar bara för att de vill göra en bra sak, men det finns andra, som Camilla, som är med för att de har varit med om något hemskt.

Kaffet är snart slut och då berättar Camilla om sin dotter Linnea som dog.

Linnea var bara nio år när hon blev sjuk och dog några dagar innan hon skulle fylla elva. Hon fick skelettcancer i benet. I år var det tre år sedan Linnea dog, men sorgen sitter fortfarande kvar.

-Att cykla har fått mig att må mycket bättre. Det känns också fantastiskt att vara en del av något så viktigt. Därför är jag med i år igen.

ska%cc%88rmavbild-2016-11-22-kl-17-15-19

DELA
Föregående artikelLek med bäver
Nästa artikelSjätte träffen

13 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR