C-huset på Jonsereds skola är Sveriges äldsta skolbyggnad som fortfarande är i bruk. Jonsereds skola består av 5 hus och 200 elever. Ett av dessa hus är Sveriges äldsta skolhus. Det har gått barn där för över hundra år sedan.

Jonsereds skola byggdes på 1800 talet av Alexander Keiller och William Gibson. Det var den första byggnaden på Jonsereds skola sen kom 4 till. Ett hus är nybyggt och kallas för e-huset. Axelsander Keiller och William Gibson var skottar. Gibson seglade till Göteborg när han var 14 år för att sälja. Det gick så bra att han bestämde sig för att stanna kvar i Sverige. När de hade gått klart skolan skulle de arbeta på fabrikerna. De som arbetade på fabrikerna valde ut vad eleverna var lämpliga att lära sig.

ska%cc%88rmavbild-2016-11-20-kl-12-23-29

I Jonsered byggde de en kyrka för fabriksarbetarna.

Gibson och Keiller är också grundare till Jonsereds skola. De som inte jobbade på fabrikerna fick inte bo kvar i Jonsered. För de som jobbade på fabrikerna fanns det hem. Kvinnor och men var upp delade i olika rum som var väldigt trånga. Alexander Keiller var Gibsons svåger som han arbetade med.

De första lärarna som Gibson anställde finns med i olika historieböcker om Jonsered. Men deras namn står ingenstans, bara deras smeknamn. De svarta damerna. Jag tror verkligen inte att de var särskilt moderna lärare. Jag intervjuade Britt-Marie som jobbar på Jonsereds skola idag. Hon har jobbat på Jonsereds skola i 25 år. I början av hennes jobb på Jonsereds skola gick det 20 barn i klassen. Jag var nyfiken så jag frågade hur det var att jobba på Jonsereds skola.

“Ofta så är det roligt”

Familjer bodde i samma rum på den tiden. En familj bodde trångt och det var svårt att få hela lägenheten varm. Det var vanligt att man hade ett fin rum och ett som man bodde i. Skolbarnen på Jonsereds skola fick tidigt tandvård. Fabriksarbetarnas barn fick undervisning redan från slutet av 1830 talet.       

           

LÄMNA ETT SVAR