Foton: Tagen av Lucas Barks, instagram med tillstånd.
Text: Tina Rouzveh

YouTubern Lucas Bark började med YouTube för bara sex månader sen och har redan över trettio tusen prenumeranter och över tjugofemtusen tittare. Det stora YouTube fenomenet förklarar ordet “meqq” och när du ska använda det, pratar om sin YouTube karriär, YouTube crush och hur mycket han tjänar och massa annat.

Jag går och sätter mig i caféet som ligger i mitten av Allum, här sitter jag, förbereder frågor och dör av nervositet. I caféet spelas en fransk låt och melodin går igenom mitt huvud, det är en vacker melodi men den är inte så glädjefull, gör mig mer ångestfull. Jag känner hur nervositeten växer inom mig, den blir bara större och större.

Jag kollar mig omkring, inte ett enda spår av honom syns. Jag reser mig då och då upp för att kolla mig omkring efter honom. Jag funderar om han ens kommer komma, klockan blir kvart över och jag ser en kille komma gående med blont hår och buskiga ögonbryn. Vid sidan av honom går en kille med mörkt hår och piercings. Han kommer fram till caféet och jag går raskt mot han så att han förstår vem jag är. Han ler och vi hälsar på varandra. Jag visar vägen till vart jag sitter och vi sätter oss ner på stolarna och jag tar fram min dator och mina frågor. Lucas ser hur jag placerar min dator och jag lägger fram min telefon nära honom så att jag ska kunna spela in hans röst, han tar fram telefonen och småflinar lite. Han verkar ändå lite exalterad inför detta, men jag är nog mest exalterad.

YouTube är en plats där man delar sina filmer och videoklipp. Man filmar, redigerar och sedan publicerar man online så att alla kan se. 99 procent av dom som tittar på youtube är mellan 12 och 15 år. Youtube är alltså en social medie precis som instagram och snapchat! Skillnaden här är att du kan lägga ut videoklipp eller titta på videoklipp. Personer som lägger ut videos på detta sätt och tjänar pengar på det kallas youtubers. Just en sådan youtuber heter Lucas bark och ska bli intervjuad av mig.

Vad är youtube, hur skulle du förklara det för äldre människor som kanske inte förstår det?
– Youtube är ett ställe där ensamma personer väljer att skaffa vänner igenom. Genom att prata med sig själva till en kamera, för att se dumma ut. Nej men det är som TV, du kollar på något du tycker är underhållande! Det är samma sak som TV fast på ett annat sätt för ungdomar och typ en del vuxna också.

Hur började allt med youtube då?
– Allt började med Kammi då (Lucas bästavän) som jag träffade på min pappas tatueringsstudio och jag fattade inte ens att hon var en youtuber, jag fattade inte ens vad hon sysslade med! Hon hade ju med sig en kamera och sedan så började hon förklara varför hon hade en kamera. Jag blev mer intresserad av det och fattade sedan var det var till slut, och sen har vi bara blivit vänner. Vi började umgås mer och mer för att hon var en sådan skön människa och sedan helt plötsligt sa hon “du borde testa YouTube det är folk som tjatar om dig hela tiden för att du är så rolig och så” Då sa jag “ja men jag kan försöka men det kommer inte gå så bra” jag tänkte att jag antagligen skulle få hundra tittare totalt. Att detta inte skulle funka, det är ingen som tycker att jag är så rolig.

Vad är ditt mål med YouTube?
– Mitt mål med YouTube? vet inte riktigt, jag har inget riktigt mål typ nå ut till alla. Man ska bara bli underhållen av att kolla på mig. Folk ska bli glada av mina videos och bli underhållna. Få deras vardag att bli lite enklare helt enkelt!

Men du vet, det finns ju många youtubers som behandlar sina fans illa, vad tycker du om det?
– Det tycker jag är dåligt, men det beror lite på vilken situation man är i också. Det var en händelse som jag fick lite dåligt samvete över. Jag skulle nämligen gå på bio, och jag var lite sen, jag skulle ta en spårvagn och då kom det ett fan i sista sekund och skulle ta bild. Och jag sa till henne “Jag är ledsen, men det måste gå fort! Jag måste verkligen med denna” Och då får man lite dåligt samvete liksom, hoppas hon inte trodde jag var en douche nu i verkligheten. Men jag var ju verkligen tvungen, annars hade jag ju inte hunnit med bion. Det är ju en situation man verkligen måste vara snabb och hinna med. Men om youtubers gör det för att “nääe jag orkar inte” det är oskönt mot sina följare/prenumeranter.

Du skulle aldrig behandla ett fan illa va?
– Det finns ingen anledning till att göra det, det är ju mina fans som kollar på mig det är ju dom som får mig att göra det jag gör, det är dom som får mig att vilja fortsätta. Om dom ger mig något bra, varför ska jag ge dom något dåligt tillbaka?

Vad är det galnaste ett fan har gjort?
– Det galnaste ett fan har gjort var nog när jag var på liseberg någon gång, och då stod jag där helt vanligt och väntade på en kompis och helt plötsligt sprang någon fram och kramade mig, det var ju inte en sådan vanlig kram det var verkligen en sådan hoppa på kram och jag, jag blev ju livrädd, hjärtat stannade i två och en halv sekund. Först blev jag ju livrädd men sen var det ju bara kul! Fast det kanske inte är så jag vill att ni ska göra springa fram och hoppa på mig jag blev ju typ tvungen att gå hem och byta byxor.

Jag skrattar lite lätt och fortsätter sedan.

Hur mycket tjänar du på youtube?
-oj aa olika, jag tjänar ju inte så mycket på youtube men iallafall över tvåtusen kronor i månaden.

Vem är största youtube crushen då?
-Wilma Holmqvist.

Vad hade du gjort om du fick spendera en dag med henne då?
– Jadu, vad är åldern på dom som läser detta?? Nej jag skoja ba. Nej jag vet inte jag hade väl bara tyckt att det varit kul och så. Det hade varit najs, antagligen så hade jag väl tvingat henne till liseberg eller gå på bio.

Hur var din uppväxt?
-Min uppväxt har la vart uhm.. Konstig fråga jag har faktiskt ingen aning den har väl vart bra. Har väl växt upp som alla andra till en viss ålder och sedan har jag blivit uppväxt i en en annan familj och den har också varit bra så det har inte varit så stora förändringar.

Jag tar en klunk av mitt vatten och ställer sedan nästa fråga.

Vad gör du när du mår dåligt, har du några tips till andra?
– För att må bättre.. Ja du lägg ut deprimerade saker på mystory på snapchat så försöker du få massa tjejer och killar att ge dig bekräftelse. Nej men det är väl vad alla ungdomar gör nuförtiden när dom mår dåligt. Eller så går du in och kollar på Lucas bark på youtube då mår man bättre!

Ordet meqq, vad betyder det?
– Jag har mina perioder med ord, folk undrar ju vad jag sysslar med. Meqq är från början från min gamla skola. Det kommer då från ordet meshg och det betyder råtta. Och vi, jag och min kompis gjorde om det till meqq, nu betyder det inte råtta längre. Det betyder typ tönt, det har ingen riktig betydelse, bara att det inte är en bra sak.

Går du i någon sport?
– Jag gick i en kampsport som hette krav maga, för typ två år sen. Men jag slutade pågrund av skador, och nu har jag inte gått i sport på jättelänge för jag hatar sport. Hatar att sporta och slita ut min kropp för den mår inte bra av det.

Krav maga är en själv försvarssport, sporten kommer ifrån den israeliska armén men på senare tid har den utvecklats till en sport. Träningen innehåller olika slags slag, sparkar och fasthållningar. Den perfekta sporten för självförsvar!

Känner du någon här i Partille och vad tycker du om Partille?
– Jag är inte säker men jag tror jag kanske har släkt här. Jag tycker ju att Allum är najs och Partille är väl ganska najs det också. Lite mysigt också. Jag har mycket kompisar som bor här, det är en bra ort.

Vad tycker du om oss som bor i Partille?
– Jag tycker ni är najs.

Är du feminist?
– Om jag säger nej jag är inte feminist då kommer folk säga “så du vill inte att det ska vara jämställt mellan kvinnor och män” men jo det vill jag, och då kommer folk svara jo då är du ju feminist. Men många säger också nej jag är inte feminist men jag vill fotfarande att det ska vara jämställdhet. Så skulle jag kunna kalla mig feminist? Ett enkelt svar är ja, jag vill att det ska vara jämställt mellan tjejer och killar, alla ska tjäna lika mycket.

Du vet ju att jag ser upp till dig, vem ser du upp till?

* Superman. Nej men jag ser upp till himlen.

Ingen människa du ser upp till?

* Jo, det är klart att jag ser upp till min pappa. Jag ser upp till människor när dom gjort vissa saker. Jag har ingen sådan jag riktigt ser upp till men som jag sa då, min pappa ser jag väl mest upp till. Jag har ingen förebild på det sättet, om det är det du menade.

Efter den frågan tar intervjun slut och jag stänger av inspelningen på mobilen, han ber om ursäkt för att han dragit ut på det så mycket, jag säger att youtubers brukar ha ett upptaget liv och att det inte är några problem.

Lucas ler till svar, han verkar ju faktiskt ha mycket för sig. Annars skulle han inte skjuta upp intervjun så många gånger som han gjorde. Men jag menar är man youtuber då har man väl mycket för sig, det är inget youtubers kan rå för. De måste planera sin video, skriva manus, spela in videon, ta om flera gånger för att något inte blir rätt och sedan måste dom redigera videon vilket kan ta super lång tid eftersom att redigera tar lång tid. Speciellt om du ska redigera en 20-40 minuters video. Det kan ta upp till flera timmar att redigera och klippa.

Efter intervjun sitter vi och pratar en stund om allt möjligt, vi pratar om friidrott eftersom jag snart ska ha träning och är tvungen att ta bussen dit. Han ser ganska snäll ut där han sitter. Vi har faktiskt riktigt kul även om vi inte riktigt hade något mer att prata om. Jag tog upp min väska och rättade till tröjan, jag stängde ner datorn och la den i min väska. Vi kramades och sedan var det hejdå, jag mådde riktigt bra efter det samtalet. Så bra, att jag presterade bättre på min träning.

Reporter: Tina Rouzveh

klass: 8a

DELA
Föregående artikelIKC i Partille
Nästa artikelAtt spela i ett band

LÄMNA ETT SVAR