Att spela i ett band är alltid roligt. Man får lära känna och träffa nya kompisar och man får en hobby. Man lär sig även att spela instrument och att spela i en rytm. Om man blir riktigt duktig kan man till och med bli känd! I detta reportage kommer jag att intervjua William, som spelar piano, och Emrik, som spelar el-bas, som båda är 13 år och spelar i “Afro-ensamblen”, ett band på 9 personer.

Vad är ett band?

Det finns många olika slags band. Det finns t.ex. rockband, pojkband, popband osv. Exempel på populära band: Twenty One Pilots och The Fooo. Ett band består av 2 eller fler personer som spelar musik tillsammans, ofta brukar det vara under 8 personer. Om man spelar i ett band kan det hända att du ska uppträda.

-”När man genrepar är man väldigt peppad. Men minutrarna innan man går upp på scenen känner man sig lite småstressad och man är rädd att man ska spela fel. För ett fel låter ganska mycket när man spelar el-bas.” säger Emrik.

Hur gör man?

För att vara ett band måste man kunna spela musik tillsammans. Man måste kunna spela i rytm och hålla takten, annars blir allt i huller om buller. Man kan bilda ett band med kompisar helt gratis. Men om man vill ha en lokal måste du betala för den, men om du börjar i ett band som är gjord av kommunen finns det en risk att den också kan vara gratis. Dessa “kommunband” brukar ha en “coach”. En coach kan hjälpa till på många olika sätt. En coach brukar (inte alltid) bestämma vilken låt man ska spela och bör veta vad dem andra personerna i bandet ska spela. Då kan den personen (coachen) veta vad man borde förbättra osv. Denna person behöver inte kunna spela alla instrument men bör veta hur allt ska låta och veta “konseptet” i alla instrument.

Hur tränar man?

Man kan nästan träna vart man vill. Man kan träna i ett garage eller så kan man hyra en lokal också vidare. Det man ofta gör är att man alla i bandet träffas och bestämmer vilken låt man ska spela. Alla får läxa att spela hemma och lära sig att spela den nya låten på sitt instrument. Sedan spelar man den förra låten resten av träffen. Nästa gång alla träffas så borde alla veta den nya låten och man spelar den (och dem förra låtarna). Sedan bestämmer man en ny låt osv.

-”Det är kul att spela i ett band! Man får träffa nya kompisar. Men man får flera läxor, men det är okej”, säger William.

Namn på band?

Det finns olika namn beroende på hur eller vad man gör i ett band. Om man är 2 personer i ett band kallas det för en “duo”. Om man är 3 så kallas det för “trio”, om man är 4 så kallas det för “kvartrett”. Om man är 5: “kvintett”, om man är 6: “sextett”, om man är 7: “septett” och om man är 8 kallas det för “oktett”. Det finns band där alla ska spela samma instrument, men dessvärre är det inte lika vanligt. Ett exempel på detta är slagverksensemble, där alla spelar trummor. Vissa band spelar vissa speciella saker, då kallas dem också för speciella namn. Om man huvudsakligen spelar covers (en cover är när en artist

sjunger en annan artists låt) så kallas det bandet för ett “coverband”. Om man spelar covers för att hylla någon/några/något kallas det för ett “tributband”. Om man uppträder innan huvudnumret på en consert så kallas det för ett “förband”.

Uppträdanden

Du står framför en publik som kan vara från 300 till 3000 personer som alla stirrar på dig och du sitter och är beredd att spela med dina kamrater. Så här kan det se ut vid ett uppträdande.

-”När man uppträder är det väldigt pirrigt! Man är väldigt rädd att man ska spela fel.”, säger William.

En stor del i att spela i ett band är att uppträda med bandet. Många band blir kända genom att uppträda.

När man uppträder är man på en scen och spelar musik inför publik. Vad du är för slags band gör att du uppträder på olika ställen och på olika sätt. Om du är i ett enkelt jazzband finns det en risk att du uppträder mycket för ett café osv. Men om du är t.ex ett pojkband brukar man uppträda i en stor lokal och uppträda för flera tusen människor.

-”Vi uppträder inte jätteofta, kanske en gång i månaden. När vi uppträder mycket kan det vara typ 3 gånger i månaden”, säger Emrik.

Alla band uppträder dock inte. Några brukar bara spela in i en studio och släppa skivor. Några band gör både och.

Instrumenten.

-”Jag valde piano på grund av att om man lär sig piano så är det lättare att lära sig andra instrument. Dessutom är det väldigt intressant att spela”, säger William. För att vara ett “bra” band behöver bandet ofta trummor, bas, piano, blåsinstrument och sångare. Men det beror på av vad för slags band du spelar. Dessa instrument kan behövas i ett jazzband. Men man brukar ofta (inte alltid) ha färre blåsinstrument i ett pojkband, rockband osv.

-”När jag var 7 år började jag på upptakten i kulturum, vilket är när olika små barn fick spela olika instrument under 2 veckors tid (för varje instrument). När upptakten var klar fick man välja tre instrument man hade velat spela och ställde sig i kö till alla tre. När det var över fick man välja av dem instrument som man “kom fram i”. Jag valde: 1) cello 2) kontrabas 3) el-bas. Jag kom in på kontrabas och spelade i 1 ½ år tills att jag började spela el-bas. Då slutade jag i contrabas”, säger Emrik.

Hur är det att spela i ett band?

Det finns vissa nackdelar med att spela i ett band.

-”Alla har inte samma musiksmak och man måste anpassa sig”, säger Emrik.

Men man har/får en hobby vilket kan vara roligt. Man lär sig något nytt (rytm, att spela instrument). Man träffar andra intresserade i det du är intresserad av (om du gillar musik).

-”Det är ganska roligt, man lär känna nya roliga folk!”, säger Emrik.

-”Jag rekommenderar att du ska lära dig att spela ett instrument. Det är kul och man får träffa massor av människor! Och om du går på en musikskola så får du träffa andra musik intresserade personer”, säger Emrik.

-”Musik är väldigt socialt och man får träffa massa nya kompisar som har samma intresse som du! Man får dessutom lära sig att spela instrument”, säger William.

Reporter: Elliot Wahlgren

LÄMNA ETT SVAR