I Jonsered har vi ett kloster eller Franciskusgården som det heter. Där bor munkarna och det är de jag har tänkt skriva om. Men du kanske undrar vad en munk egentligen håller på med och vad de brukar äta, så jag har tänkt intervjua några av munkarna som bor i Franciskusgården i Jonsered. Så jag och min kompis ringde för att boka tid.

Jag och min kompis gick till klostret för att intervjua de, så knackade vi på, men ingen öppnade så vi gick till den andra dörren och knackade på. Denna gång så öppnade Broder Stefan och välkomna oss in.

“Har ni bokat tid?” Frågade Broder Stefan.

“Ja klockan 11:30” svarade min kompis.

Rummet man kom in i var som ett litet trapphus, vi gick sedan efter Broder Stefan och kom till kapellet, där man har gudstjänst. Jag gick precis bakom och efter gick min kompis. Man gick mellan träsoffor och när vi kom längst fram så satte sig Broder Stefan kvick på knä och ställde sig snabbt upp. Broder Mikael kom sen och det var han vi skulle intervjua.

“Har du visat kapellen?” Frågade Broder Mikael till Broder Stefan.

“Nej, men jag går nu” svarade Broder Stefan. Broder Mikael visade oss några olika kapell och bön-ställen.

Nu var det dags för intervjun, så vi gick först igenom det lilla kapellet sen in i en smal korridor och svängde in i ett rum till vänster. Väggarna hade täckts av bokhyllor, så det såg lite ut som ett minibibliotek.

Där satt vi och intervjuade Broder Mikael, jag och min kompis frågade varannan fråga men jag tar bara med de jag har frågat.

“Varför blev du munk?” var min första fråga.

“Jag ville söka Guds vilja, det var som en kallelse” fick jag till svar.

Om du undrar vad de äter så kommer ditt svar här

“Vi brukar äta vanlig husmanskost, kött, potatis och fil med flingor. Vi brukar äta mer mitt på dagen än på kvällen. På lördagar har vi en lördagsfest, då äter vi extra god mat, till exempel pizza, hamburgare eller pommes.

“Vad är din favorit mat?” Frågade min kompis (jag sa att jag inte tog med hennes men denna var så bra).

“Min favorit mat är ryggbiff, bearnaisesås

med pommes”.

Sen har vi det här med deras kläder

“Vi bär alltid habit, men det finns undantag, till exempel så har Broder Staffan jobbat på en polisstation i

Göteborg och då så hade han inte habit på sig”.

“Har du alltid velat vara munk?” Frågade jag sedan.

“Nej, jag började få reda på kloster livet när jag var 17 och jag har velat vara munk i 15 år tror jag, jag gick till kyrkan när jag var liten. Min mamma är Polak, Polen är ett katolskt land, det betyder att man går på gudstjänst på söndagar. Jag började tro på gud när jag var 4 eller 5 år gammal ” Svarade Broder Mikael.

“Äter ni godis?” Var nästa fråga på listan.

“Ja, men vi får kakor som vi äter istället” var svaret på den frågan.

“Var gick du i skolan?” Var en annan fråga jag ställde.

“Jag gick i skolan nära Stockholm, sen flyttade jag till Lindköping när jag var typ 19 år. Där gick jag på ett universitet”.

“Bråkar ni någon gång?”

“Det är olika, men vi kan bli ledsna sura eller arga på varandra. Det bror ju på vad man är för person”.

Min nästa fråga var:

“Hur länge har du bott i klostret?”

“Klostret grundades för 38 år sen, men jag har nog bott här i 10 år” svarade han, nu fick vi med lite fakta om klostret också.

Jag kände att jag bara var tvungen att fråga om det gillar ätbara munkar.

“Ja, det älskar vi!”

Sen var vi tvungna att gå men precis innan vi gick ut från rummet såg jag att det låg en katt på soffan. Sen gick vi ut och sprang tillbaks till skolan.

På dagarna så brukar den mesta tiden gå till böner, men de måste också ta hand om gästerna och göra vanliga sysslor som att diska och laga mat. De tittar också på TV, går promenad, dricker en öl och surfar på Internet också.

Dom har ett gästhem med 11 gäst rum också. Där bor folk som har det svårt eller bara söker gemenskap.

Munkarna har speciella klosterlöften om fattigdom, celibat och lydnad. De bär en franciskanska dräkter som ser ut som långa rockar, eller habit som det heter. Många frågar

“varför lämnade ni det vanliga livet?” Och då svarar de: “allt som förr räknade som en tillgång, det räknar vi nu som förlust”.

Huset är byggt av tegel som dem andra husen på den gatan, det ligger längst ner på gatan. Det har också en stor trädgård Fast det brukar vara lite grönare, här har alla löv trillat av.

Bild: Privat
Bild: Privat

Här är en bild som vi tog.

LÄMNA ETT SVAR