När brandkåren kom fram till branden var ett kallförråd övertänt. Värmestrålarna var kraftiga och brandmännen riskerade modigt sitt liv för att rädda miljön runt omkring.

På fredagen den 16/9 2016 var det en kraftig brand i ett kallförråd vid Jonsereds fabriker. Lågorna var höga, ungefär nio och en halv meter. Larmet om branden kom vid halv elva och kort efter det var räddningstjänsten på plats. De konstaterade att kallförrådet var övertänt. Brandmännen åkte till branden och ställde brandbilen femtio meter ifrån det övertända kallförrådet. Men de blev tvungna backa för värmestrålarna var för starka. Brandmännen försökte att använda så lite vatten som möjligt eftersom att annars skulle allt skräp flyta ner i Säveån som ligger alldeles intill. För att ta reda på mer har jag kontaktat Fredrik som var först på plats vid branden. Fredrik och jag har mejlat i flera veckor och därför vet jag vid det här laget ganska mycket om det här. Men när jag går över tröskeln till brandstationen så undrar jag ändå: Hur kunde det bli så här? Och det ska jag ta redan på nu! Jag blir mottagen av Fredrik och vi ska gå till konferensrum för att jag ska få veta mer.

Var det svårt att släcka branden?
-Ja för det brann så pass mycket så det var övertänt, som vi kallar det. Men vi gjorde ett släckförsök. Sen så går det ju en å där så då vill man inte ha ut massa vatten. För där finns det ju lax och sånt som kan dö om det flyter ner massa skräp där i. Sen så fanns de inga liv att rädda och inte heller någon egendom att rädda. Men däremot fanns det miljö att rädda. Det stod fyra hundra år gamla ekar där. För att rädda dom satte vi upp en vattenstråle som sprutar rätt upp för att inte värmen skulle skada trädena, berättar han.

Luktade det mycket bränt när ni kom dit?
-Ja, det gjorde ju det eftersom det rykte väldigt mycket. Också hade vi ju så tur med vinden för den blåste åt rätt håll för den blåste bort från alla bostäder.

Hur tror du elden har uppstått?
-I Sverige är det Polisen som reder ut alla bränder så vi vet inte riktigt, svarar han.

Hur vet man vad man ska göra?
-Jo men man tränar men alla bränder är ju inte lika så man måste vara beredd på att snabbt kunna ställa om. Nu pratar vi inte om fem minuter utan tio sekunder. Om vi får ett larm så säger dom att det kanske brinner i källaren men när vi kommer dit så brinner de på vinden. Då  måste kunna vara snabb på att tänka om. Sen är det jag som säger vilken taktik vi ska använda oss av, förklarar han.

Har ni speciella arbetsuppgifter?
-Ja det har vi. När du kommer hit på morgonen blir du placerad om du ska vara rökdykare eller något annat. Men vi har inte samma arbetsuppgifter hela tiden.

Hur kunde elden sprida sig och bli så stor om kallförrådet var av plåt?
-Det var inga väggar emellan och oftast så har man väggar emellan skjul och garage och då tar det trettio minuter att elden ska komma igenom väggarna. Men här fanns inga väggar så elden spred sig ganska snabbt.

Som avslutning fick  jag gå runt på brandstationen och utforska mer. Men en fråga kvarstår: Hur uppstod branden?

Här kan du se hur det såg ut vid branden.

Klicka på bilderna för att se förstorningar.

Faktaruta: Värmestrålar är väldigt kraftigt värme. Som strålar ut från det objekt som brinner. Det är väldigt farligt att vara nära värmestrålar, för man kan få brännskador.

Av: Inez Anklev

LÄMNA ETT SVAR