Text: Ella Pettersson Foto: Agnes Pettersson

Danska och Svenska blandas i ett.  46:åriga Yvonne har gått i skola 18 år i Danmark, hon berättar hur det var.

(Klicka på bilderna för förstoringar.)

Det knastrar under fötterna när man går ner för den långa grusgången. Det regnar lite smått. Klockan är bara fyra och det börjar redan bli mörkt. När vi kommer in blir vi guidade runt och sen är det fikadags med söndrig kladdkaka och Yvonnes man Fredrik klagar på att ugnen är för gammal. Men det är ju jättelätt, säger 8:åriga sonen Linus, man tar ut den gamla och sätter dit en ny och sen är det klart.

Kladdkakan smakade superbra. Efter fikat springer Linus, min lillebror Herman och den andra 5:åriga sonen Felix ner till spelrummet. Fredrik går ut i köket för att ställa in fikat. Undertiden berättar Yvonne hur det var att gå i skolan i Danmark.

Danska elever kan gå upp till tian men det är frivilligt. Att gå upp till tian kan också kallas efterskola. Om man går på efterskola så bor man på internat. Det betyder att man sover på skolan på vardagarna och ibland på helgerna. Man går ett  läsår på skolan sen åker man hem på loven.

– Min brors tre döttrar har alla gått i tionde klass.

– När jag gick i skolan var det inte så många som gick i tionde klass men idag är det väldigt många som går på efterskola.

  – Det finns faktiskt lite skillnad på skolor i Danmark och i Sverige. I Danmark har man t.e.x inget skåp i skolan och så får man ingen skolmat säger Yvonne.

-Man fick ta med sig mackor istället säger Yvonne och rättar till sina glasögon. I Danmark har man diskuterat om man ska ha skolmat som i Sverige men de danska föräldrarna sa nej. De tycker att det skulle bli för mycket pengar ungefär tusen danska kronor i månaden per barn.                                                                                           

– Vi hade alltid fyrtiofem minuter lektion och tio minuter rast mellan lektionerna. Sen hade man ju lite mer på lunchrasterna så man hinner och äta säger Yvonne med ett skratt.

– Man började skolan tio minuter över åtta på morgonen och slutade halv tre, men på fredagar så slutade man ungefär efter lunch.

– Jag gick i skolan på en plats som heter Holstebro säger Yvonne och drar bort det korta bruna håret. Holstebro är en stad på halvön Jylland i Danmark. Det är en liten stad med bara 35 000 invånare. Alltså ungefär lika många som det bor i Partille.

– Jag flyttade till Sverige för sexton år sen och då var det ganska lätt att lära sig svenska för jag hade rest väldigt mycket i Sverige.

– Jag tyckte att det var väldigt lätt att springa orientering i Danmark så jag ville ha lite utmaning så jag flyttade till Sverige.

– Fast det finns roliga ställen att tävla orientering på i Danmark också.

– Först flyttade jag till Vänersborg och letade efter en orienteringsklubb med tjejer att tävla och träna med.

– Då hittade jag Sävedalens AIK de hade ett bra tjejgäng så jag började där.  

Danmarks folkhögskolor är viktiga där kan vuxna gå långa eller korta kurser utan några höga betyg eller annan utbildning.

Källa: www.ne.se

ori2

LÄMNA ETT SVAR