Allum började byggas den 3 September 2004. Det har hänt en massa olika grejer i Allum som ett bombhot som var falskt,en buss som har åkt rakt igenom en vägg på bottenvåningen av Allum. Det finns 100 butiker och 1700 P-platser. Ägarna till Allum vill att Allum ska bli ännu större.

Fakta
Allum började byggas 2004 den 3 september och invigdes den 9 april 2006. På invigningen kom cirka 75 000 människor för att se det nya köpcentret. Allum betyder (till alla eller för alla). I Allum finns det ca 100 affärer och 1700 parkeringsplatser. På bottenvåningen av Allum finns en busstation med många olika bussar. Varje år får Allum besök av ca 5,6 miljoner människor. Öppet vardagar 10:00-20:00 och helger har dom öppet 10:00-18:00. Ägarna av Allum Steen och Strøm. Steen och Strøm vill att Allum ska bli större men Partille sa nej.

Foto: bonial.se
Foto: bonial.se

MIN PUNKT:
Jag brukar vara väldigt ofta i Allum eftersom jag åker buss hem från skolan. För mig känns Allum som ett väldigt bra och roligt köpcenter där man kan vara med sin vänner och shoppa, fika i en av caféerna, eller bara gå runt. Mina favorit butiker är Glitter, H&M, Kappahl, Lindex, Bikbok, Gina tricot, Det är faktiskt kul att vara i Allum för när jag är där så brukar jag träffa mina vänner.

Falskt alarm
Det var en vanlig dag på allum när polisen fick ett larm av någon på Allum att det finns en bomb där. Då bestämde dom sig att utrymma allum och ropade dom ut i högtalarna ni måste ut nu! det var många som tog det lugnt och gick ut och andra sprang ut. Dom bestämde sig för att utrymma allum resten av dagen för att söka efter bomben. Poliserna tog det på allvar och bad alla som jobbade där lämna sina nycklar så att dom kunde söka igenom alla affärer poliserna sökte efter bomben på taket också men dom hittade inget. Det var en robot som fick söka igenom hela den stora byggnaden efter bomben. Dom började leta efter bomben 17:53 och slutade leta 23:45 då meddelade polisen att dom inte hade hittat någon bomb.

Bussen åkte rakt igenom väggen
Olyckan hände vid halv tre något hände när bussen skulle stanna så istället åkte bussen rakt igenom glas väggen. Det var ingen skada skedd men det låg glas bitar överallt.

Hur har Allum utvecklats
Först var det bara en räddningstjänst och en liten busshållplats där men sen var dom tvungna att riva för att bygga en affär där. Efter dom hade rivit den så byggde dom en Ica. Men sedan kom köpcentret Allum som ligger Gamla Kronvägen.

INTERVJU:
Jag intervjuade Bosse som jobbar som el tekniker i Allum. Jag sa: hej jag har ett skolarbete kan jag få intervjua dig? han svarade ja det får du. Sen frågade jag honom:

-När kom ni på att bygga Allum?
-Vi kom på att bygga Allum för ca 20 år sedan

-Varför byggde ni Allum?
-Det var ett behov att bygga ett köpcenter där för att det var väldigt glest (ex. Inte så många som borde nära varandra att det var ett långt avstånd mellan allt) här i nordöstra Göteborg.

-Har ni tänkt att Allum ska bli större?
-Ja det har vi faktiskt

-Påverkas miljön av Allum?
-Ja för det är väldigt mycket människor som kommer till Allum ca 15000 varje dag och dom flesta kommer hit med bil. När dom kommer hit blir det väldigt mycket avgaser som förstör miljön.

-Tror du att Allum kommer “bli mer modernt” i framtiden?
-Ja det tror jag absolut att det kommer.

Efter alla frågor tackade jag för intervjun och han tackade tillbaka för att han fick vara med i intervjun.

Detta reportaget gjordes av Madeleine Uveges Lintula i 6c Björndammens skola

LÄMNA ETT SVAR