En ordningskonsult vad är det? Någon som hjälper dig att sortera? Någon som håller ordning? Kommer en person hem till dig? Kostar det någonting?
“Jag har aldrig hört ordet förut” Emilia Graf 10 år.

Efter en rad knarrande trappsteg finner man en vind där det står söndriga kartonger fyllda till bredden med odefinierbart innehåll, det är dammigt och gamla söndriga leksaker ligger spridda på golvet. En ordningskonsult står och diskuterar med en äldre dam om vad som ska slängas och vad som ska sparas. En ordningskonsult, en person som jobbar med att skapa ordning, Ny organisation i ett helt hus eller i ett kök eller ett skrivbord. Ska man spara eller slänga bort? Det kan en ordningskonsult hjälpa dig med. Jag har valt att intervjua en bra ordningskonsult som hjälpt många familjer att få ordning i sina förråd, garage och kök, hon jobbar också på Sweco andra dagar i veckan hennes namn är Katarina Hinnerson “en av mina kunder fick lägre blodtryck när jobbet var klart” Katarina Hinnersom 41 år. Här kommer en intervju.

vallham3

Hej Katarina vad trevligt att träffas idag tänker jag ställa lite frågor till dig angående ditt jobb. Första frågan lyder: Kan man jobba heltid som ordningskonsult?
-Hmm ordningskonsulter är en ny tjänst i Sverige sedan år 2006 och det är få som vet om att tjänsten finns därför är det svårt att få kunder och därmed försörja dig på heltid.

Jobbar du heltid?
-Nej inte längre men under 4 års tid när jag startade upp företaget så jobbade jag heltid.

Varför jobbar du inte heltid längre?
-För att det är tidskrävande och arbetssamt att söka upp nya kunder.

Vad tjänar man som ordningskonsult och hur får man sina pengar, Katarina?
-Det kostar för privatpersoner cirka 500kr i timmen det beror på vilket företag man söker sig till och i vilken del av landet man bor.
-Kunden motar en faktura efter avslutat arbete.

Vad är en faktura?
-Man skulle kunna säga att en faktura är ett slags kvitto med beloppet man ska betala och ett kontonummer dit pengarna ska skickas.

Är det spännande, roligt eller tråkigt att arbeta som ordningskonsult?
-Jag tycker att att det är lite spännande, inte alls tråkigt utan väldigt roligt!

Vad kul! Skulle du kunna rekommendera att jobba som ordningskonsult?
-Absolut, det är väldigt härligt att kunna hjälpa människor som tycker att det är jobbigt, svårt och tråkigt att hålla ordning.

Okej, sista frågan nu behöver man en utbildning för att jobba som ordningskonsult?
-Det är faktiskt den vanligaste frågan folk ställer till mig, svaret på den frågan är att det inte finns någon ordningskonsultutbildning i Sverige bara privata korta kurser.

Tack så mycket för den intervjun Katarina Hinnerson.

Ordningskonsult är ett relativt nytt ord i den svenska ordboken 2010 blev ordet med i språkrådets nyordslista. Hoppas ni har fått lära er någonting nytt om ordningskonsulter som ni inte visste innan!

 

Foto: Vibeke Mathiesen
Text: Lovisa Fhager
Intervju: Lovisa Fhager
Intervjuad person: Katarina hinnerson

 

Reportage av Lovisa Fhager

LÄMNA ETT SVAR