Partille taekwondo är en klubb med människor som brinner för sporten. Alla från fyra år får vara med. Men får man egentligen vara med även om man bryter mot regler? Vi tycker det verkar intressant och roligt att lära oss om taekwondo.

Taekwondo är en kampsport och om man vill kan man träna det på sin fritid. Vi åker till klubben för att göra en intervju och se hur det ser ut. Partille taekwondo ligger bakom Rusta. Det är molnigt och kallt. Man hör bilarna från motorvägen alldeles intill. Huset är orange och gult och det står bilar utanför. Mellan de två bilarna ser man in genom fönstret på en träningslokal. Vi tycker det är spännande att vara där. Jonathan möter oss. Han är tränare. Hans barn är också med för att barnet är hängigt. Jonathan visar oss två träningslokaler. Det ligger röda och blå pusselmattor på golvet och det ekar lite i väggarna. Jonathan har svart bälte i taekwondo. Han har på sig träningsoverall som består av en vit dräkt och han är barfota. Han är snäll.

– Vill ni testa? Frågar Jonathan. Vi tycker det är roligt att han frågar för alla har inte testat taekwondo. Han låter oss testa slag och sparkar mot en mits och en slags mjuk yxa. Mits är en slagkudde som man har på träningarna. Det är roligt! Vi går uppför trappan till ett gemenskapsrum på andra våningen. Vi sätter oss vid ett bord och vi intervjuar Jonathan.

– Det var 20-års jubileum förra året. Taekwondo kom till Partille 1995 och det var master Håkan Hansson som grundade klubben, säger Jonathan. Han säger att klubben har nästan 400 personer som tränar. Man får börja när man är fyra år.

Vi frågar om alla får vara med i klubben.
– Ja om man inte bryter några lagar, säger Jonathan.

Vi frågar vilka lagar.
– Om man på något sätt skadar taekwondo. Om man går ut på stan och slåss, då får man inte vara med i klubben, säger Jonathan. Han berättar att det finns olika färger på bälten och att man måste vara 15 år för att kunna få svart bälte. Efter intervjun visar Jonathan slag och hur man skyddar sig. Vi testar slag och sparkar. Det är roligt och vi känner oss glada. Vi tänker att det var roligt att träffa Jonathan och vi har lärt oss olika saker.

Faktaruta
Den som grundade taekwondo heter Choi Hong Hi år 1955.
Taekwondo kom till Sverige 1977.
Taekwondo är en kampsport.
Taekwondo kommer från Korea.
Det finns olika träningsstilar.

Reportaget är skrivet av: Linnea 14 år, Andreas 14 år och Malin 13 år Öjersjö Brunnn 6-9b

Källor
www.partilletaekwondo.se www.ne.se Jonatan Rydberg, tränare i Partilles Taekwondo fotona har vi själva tagit

LÄMNA ETT SVAR