Det är en kall oktoberkväll och jag är hos min farmor som bor i Timmerslätt i ett vanligt mörkrött radhus. Hon ska berätta om hur det var på 40-talet i Partille. Det är verkligen intressant hur man levde på den tiden.

Min farmor Ingalill, min mamma och jag sitter i ett mysigt och varmt kök runt ett köksbord med små fönsterlampor på som lyser upp rummet. Farmor pratar och mamma och jag frågar om hur hon hade det som barn i Partille.

Min farmor berättar att hon växte upp i Sävedalen i ett område som heter Brattåskärr med sin familj. Hon säger också att Partille inte alls var någon stor kommun då. På den tiden fanns inte ens Furulund och Öjersjö. Då bodde dom flesta i Jonsered och Sävedalen. Mitt i allt berättar min farmor att hon gick på en skola som hette Brattåsskärskolan som nu är Vallhamraskolan fast då såg den inte alls likadan ut.

Hur tog du dig fram när du var liten? Åkte du mycket bil?

-När jag tog mig fram på den tiden gick jag oftast. Dom flesta som hade bil då hade oftast lite mer pengar. När jag skulle köpa något behövde jag gå en bit för att komma till den närmaste affären eftersom det inte fanns så många affärer då. Det kunde ta ca en timme, berättar farmor.

På 40-talet var man mycket ute och lekte eftersom det inte fanns några telefoner eller datorer som man kunde spela på.

Men vad gjorde du på fritiden i Partille när du var liten, frågar jag.

-När jag var liten var jag mycket ute och lekte med mina kompisar och hoppade hopprep, hage eller åkte kälke på vintern. På sommaren kunde man åka med en buss som kallades badbussen då åkte man med den till Kåsjön och badade. På den tiden fanns det inget hopptorn utan då fick man nöja sig med en brygga. Alla hade vi med oss matsäck hemifrån och sedan fick vi betala chauffören en peng för att få åka med.

Efter en stunds funderande börjar hon prata om andra aktiviteter som hon gjorde som barn.

-På vintern då var det också kalla vintrar så då frös en damm i Sävedalen som heter Bockemossen så då kunde man åka skridskor där om man ville. Jag åkte också skidor på Härlanda tjärn. Annars kunde man inte utöva så många aktiviteter i klubb som man kan idag som t.ex. finns det innebandy, fotboll och andra sporter som man kan spela idag. Det enda jag spelade då var lite handboll på grund av min pappa.

sävedalen.jpgSå här såg det ut i en del av Sävedalen på 40-talet. Till exempel fanns inte den stora motorvägen som finns idag och som låg precis bredvid Sävedalen, utan då åkte eller gick man på en en väg som heter Göteborgsvägen som än idag går igenom Sävedalen. Här åkte också badbussarna förbi som min farmor berättade om.

Foto: Privat
Foto: Privat


Det här är en bild på min farmor i nutid hon heter Ingalill. Idag är hon 70 år. Hon bor fortfarande kvar i Partille fast hon har flyttat till en annan del som heter Furulund, där hon bor med min farfar.

Intervjun avslutas med att farmor berättar att när hon var tolv år köpte hennes familj en bil och då var det ändå inte så vanligt att ha bil. De hade en Opel men den såg ju inte alls ut som moderna bilar gör idag, då hade man inte ens säkerhetsbälten i bilen.

Vi reser oss upp från köksstolarna för att gå och ta på oss vinterjackorna ser vi att det har hunnit bli väldigt mörkt ute.

När vi har tagit på oss våra varma och sköna vinterjackor och tagit med några nyplockade äpplen som är från vårt sommarställe. Vi säger hej då och skyndar oss ner till bilen igenom den väldigt kalla vinterkvällen och sätter på värmen.

Av: Oliver Lundqvist

1 KOMMENTAR

  1. En jättefin berättelse, ett intressant reportage om hur det var för länge sedan i Partille för mig som inte kommer härifrån.

LÄMNA ETT SVAR