Böcker är bra för ett barns framtid och nu har vi intervjuat en som jobbar på Partille bibliotek som heter Lisa Sjödin (lite hjälp av Sara Malm) om hur det funkar med böcker och läsning.

Partille bibliotek finns i Partille centrum i kulturum men det viktigaste är ändå att alla får låna böcker där och alla är välkomna och jag ville använda Partille bibliotek till mitt reportage för att jag blir lugn av böcker och av biblioteket och jag hoppas att jag inspirera andra till hur härligt det kan vara att gå dit ta en bok och sätta sig ner i en soffa eller fåtölj och bara njuta utav boken och tystnaden. Så jag gick till Partille bibliotek för att ställa några frågor. Jag går till biblioteket och det är en kall onsdag vecka 44 i Oktober och Jag var nervös när jag tittade på mina frågor.

Vi går in i ett lugnt rum som har några bord och sköna stolar, några sitter och pluggar, och i några stora fönster lyser solen in, där vi kan prata utan att störa andra som sitter i biblioteket och läser, rummet som vi är inne i har varit fullt av växter men dom fick renovera och nu har biblioteket bara krukväxter, men det är svalt och skönt. Där ute i biblioteket lekte några barn kurragömma annars var det bara ljud  utifrån och tystnaden som hördes.

Biblioteket kan förändra barnens framtid enligt Lisa på Partille bibliotek som säger själv att det är bättre för barn att läsa böcker.

-Jag tycker att det är jätteviktigt för barn att läsa det kan förändra ens framtid och är bra för utvecklingen, det finns barnbibliotekarier som jobbar för att barn ska läsa mer och inte sitta och titta eller spela på en dator.

-Kan det vara bättre att läsa i en bok istället för att läsa mycket på en dator?

-Ja, man sitter oftast mycket framför en dator nuförtiden men det är bättre med böcker, det blir mer skönt när man t. ex. sitter i soffan och läser så låter man oftast också fantasin komma ut lite och det tycker jag är bra.

-I Vallhamra fanns det ett bibliotek men som fick stänga men nu finns det kvar som ett Släpp böckerna fria som innebär att man kan låna där utan bibliotekskort och litar att den som lånar böcker där lämnar tillbaka dom. Men hur länge har då partille bibliotek funnits?

-Jo det hela startade egentligen år 1901 den 13 december, det bildades en föreläsningsförening i Jonsered, föreningen köpte in böcker för att låna ut men hade ingen lokal, medans Partille bibliotek i Partille centrum byggdes år 1990.

I skolan kan det vara viktigt att läsa, man kan få bättre betyg och därför få en bättre framtid, men böcker kan också inte bara handla om skolan, man kan t. ex. kanske se allvar i livet men det kan också ge en förståelse om andra människor.

– Fantasin kan smita ut när man läser för att man läser mellan raderna och därför får man tänka mycket mer om kanske hur landskapet ser ut där huvudpersonen i boken är, men ibland står det hur det ser ut då men man kanske får en annan sikt på annat, men när man tittar på film då ska det alltid synas och fantasin smiter inte och därför rekommenderar Lisa att man läser en bok om man vill använda sin fantasi.

Men det är ju så att man måste hitta en bok man gillar och det kan alltid vara lite svårt om man inte vet vad man vill ha,

-ja men det är alltid svårt, men det viktiga är att man följer sitt intresse som till exempel har intresse fotboll då kanske det är en fotbollsbok man söker, hund-intresse då funkar en hundbok eller kanske skräck och spänning då kanske man ska hitta en skräckbok men det går alltid att fråga en av oss bibliotekarier och berätta om ett av sina intressen som man har och vill läsa om så kan vi titta om vi har en bok som skulle kunna passa dig och ditt intresse. Men ibland kanske man inte hittar en bok som man vill läsa, då kan man också gå till en bibliotekarie och berätta om det för oftast så fjärrlånar vi böcker från andra bibliotek som har dom böckerna och det går oftast men om det inte går då köper vi in det men om det verkligen inte går på det sättet heller så kan man läsa en annan bok, det är alltid roligt att veta vad ni vill läsa, berättar Lisa.

Men vad är så mycket bättre med böcker när man läser dom än när man ser på filmerna?

-Jo, när man kanske sitter och tittar på film kan det kännas mysigt men enligt mig roligare och härligare att läsa, det är också avslappnande, man läser mellan raderna också och det är väldigt bra, “suck” man kommer också in i en helt annan värld som är fantastisk, drömmer Lisa iväg.

Men om böcker kan vara så fantastiska och kan förändra ens framtid är då bibliotek viktiga?

-Ja självklart, bibliotek är jätteviktiga för alla människor, för att alla är välkomna hit, det finns språkcafe där man kan lära sig svenska ordentligt, det är lugnt, avslappnande, allt är gratis, inga krav och ingen press men det  bästa att ingen ska behöva känna att dom inte duger här.

Och det här kan vi tacka Lisa Sjödin och lite hjälp av Sara Malm.

Som sagt Partille bibliotek är öppet för alla.

Text: Isabella Blum, år 4 Lillegårdsskolan

LÄMNA ETT SVAR