Nobel, mannen som uppfann dynamit skapade nobelpriset och… Sprängde sin bror i luften? Det här reportaget berättar om Alfred Nobel, Nobelprisets historia och själva nobelfesten. Hur många nobelpris finns det egentligen? När, och hur, skapades det sista nobelpriset som egentligen inte räknas som ett riktigt pris?

Ja, nobelprisen ses idag som de finaste prisen man kan få. De delas ut 10 december på Alfred Nobels dödsdag. Alla pris utom fredspriset – som delas ut i Oslo – delas ut i Stockholm

Jag träffar Ida på Furulunds skola i Partille. Vi hälsar på varandra innan vi sätter oss på en hård träbänk och jag börjar med min första fråga: Vem var Alfred Nobel?

-Men, säger Ida som om det redan är självklart. Det är ju mannen som skapade Nobelpriset! Han uppfann dynamit och tjänade massa pengar. Dessutom reste han runt en del och jobbade utomlands också. När han inte fick några barn så bestämde han sig för att skänka pengarna till människor som gjort något bra.

Det gjorde han, Alfred Nobel skrev i sitt testamente att hans pengar skulle gå till den person som gjort den viktigaste upptäckten för mänskligheten inom olika ämnen under året.

Jag frågar Ida vilka olika nobelpris det finns.

-Först finns ju fredspriset. Det känner ju typ alla till, det är priset som delas ut i Norge. Fysik och kemipris finns också. Hm, vad mer finns? Just det medicin och litteratur finns också. Det är nog alla.

Det är vad folk tror är alla pris men egentligen existerar det ett pris till! Jo nämligen, priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Det instiftades år 1968 och delades för första gången ut 1969. Anledningen till det nya priset var att Sveriges riksbank firade 300 års jubileum. De fick idéen och nobelstiftelsen – som har hand om nobelpriset och vem som vinner – godkände den. Vetenskapsakademin fick uppdraget att dela ut det nya priset varje år. Efter det ville även andra företag ha in nya nobelpris men nobelstiftelsen satte stopp och sa att inga fler pris skulle komma till.

Även fast nobelpristagaren i ekonomisk vetenskap får samma priser som de andra pristagarna, räknas det ‘nya’ priset inte riktigt som ett riktigt nobelpris. Det är för att alla andra pris är skapade av Alfred Nobel själv. Men ett pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Som namnet säger skapades det till hans ära, men inte AV honom.

Jag ställer min sista fråga till Ida om hon kan nämna någon pristagare.

-Kanske Malala, säger Ida fundersamt. Hon vann fredspriset för några år sedan.

Malala Yousafzai från Pakistan vann fredspriset 2014 tillsammans med Kailash Satyarthi från Indien. Malala vann fredspriset därför att hon stod upp för kvinnors rätt till en ordentlig utbildning i Pakistan. Redan år 2009 när hon var 12 år skrev hon på sin blogg om sitt liv och hur, inte bara hon, utan kvinnor i allmänhet hade det i Pakistan då.

Malalas blogg blev välbesökt och många tyckte om det hon skrev både nationellt och internationellt. Hon blev en talesperson, hon stod upp för kvinnors rättigheter i länder där de kanske inte hade några rättigheter överhuvudtaget.

År 2012 blev hon skjuten i huvudet och nacken. Det var ett mordförsök och hon var på väg hem från skolan på en allmän buss. Hon blev allvarligt skadad och tillfrisknade på ett sjukhus i Storbritannien. Efter mordförsöket blev det upprört bland folket inte bara i Pakistan utan över världen. Till slut så kom Pakistans högst uppsatta ämbetsmän fram till att de skulle se till att alla unga kvinnor skulle få gå i skola och få någon slags utbildning. Eftersom det var tack vare Malala beslutades det att hon skulle få fredspriset, den 10 december i Norge.

nobel

          Nobelmedaljen.

Jag lägger ner min skrivbok i knät och tittar på det jag fått fram ur intervjun. Det är en hel del. Jag tackar Ida för att hon deltog och reser mig upp från den hårda bänken. Ida går på sitt håll och jag går snabbt genom skolan för att träffa den jag ska intervjua här näst.

Sara, en annan elev på Furulund skolan som ligger i Partille. Jag träffar henne i ett klassrum och vi går iväg till en tystare plats. I det bullriga klassrummet skulle man inte få mycket ro.

Vi börjar med intervjun.

På min första fråga ger Sara mig ett riktigt intressant svar:

-Alfred Nobel, säger hon. Det var ju Alfred Nobel som sprängde sin egen bror!

Det visade sig vara år 1864 som olyckan hände. Nobel höll på att arbeta med ett ämne han kallade sprängolja. Senare skulle det utvecklas och bli dynamit.

Det var alltid riskabelt att jobba med dynamit för Nobel, och just den dagen så blev det en stor explosion i labbet. Fem personer dog. Fyra av dem var, för Nobel, anonyma personer. Men Alfreds ena bror Emil strök med han också.

Mirakulöst nog så klarade Alfred sig. Trots att han visste att han – med sin sprängolja – hade sprängt sin bror i luften, fortsatte han aktivt med sitt arbete som ledde till det som vi idag kallar dynamit.

Resten av Saras svar var väldigt lika Idas och till slut tackar jag även Sara för informationen jag fick av henne. Jag sätter mig för att ensamt tänka igenom allt nytt jag har fått reda på.

Alfred Nobel var alltså en riktigt envis uppfinnare.

Om han hade slutat med sina experiment med sprängoljan efter sin brors död så hade vi kanske inte haft dynamit, och vi hade definitivt inte haft Nobelpriset. Världens finaste pris skapades av honom, men det hade aldrig hänt i fall han gett upp.

Nobel hade styrkan i att han verkligen trodde att han kunde klara det!

Det var allt han behövde för att lyckas!

Reporter:

Felicia Stedt.

LÄMNA ETT SVAR