-Innan ett barn ska opereras måste man kontrollera hur barnet mår genom att ta blodprover och till exempel ta puls och kolla hur mycket syre det finns i blodet, säger Anna Wahlberg, specialistsjuksköterska på barn och ungdom. Man måste också säga till barnet vad sjuksköterskorna ska göra så att barnet inte blir rädd. Efter alla undersökningar kan man göra operationen.

När man ska göra en hjärtoperation på ett barn måste man först skära upp bröstbenet på barnet så man kommer in under skelettet. Hjärtat är uppdelat i fyra delar: två förmak och två kammare. Ett hjärta är typ lika stort som ens näve. En sjuksköterska gör väldigt mycket saker på en dag, t ex undervisar,vägleda och stötta patienter,samordna undersökningar, dokumentera i journalen, rädda liv och mycket mera.

-Det bästa med mitt jobb är att jag aldrig behöver fundera på varför jag går hit. Jag älskar att jobba med alla härliga familjer.

Ibland tycker jag att det är jobbigt när man inte räcker till eller att man skulle vilja göra mer. Många sjuksköterskor arbetar både dag, kväll och natt, men jag jobbar bara dagtid numera. Jag jobbar ca åtta timmar per dag, säger Anna.W

För att bli sjuksköterska måste man efter grundskolan gå tre år på universitetet och därefter ytterligare ett eller ett och ett halvt år om man vill specialisera sig sen finns det flera extra kurser att gå. Om man vill bli sjuksköterska är det bra att vara duktig på matte eftersom man absolut inte får räkna fel.

Vi träffade Anna W på barnhjärtcentrum på Drottning Silvias barnsjukhus. Anna bjöd på varm choklad för att vi hade gått från skolan i regnet. Även om Anna bor i Partille träffar hon personer från stora delar av Sverige för det är bara i Lund och i Göteborg som man opererar hjärtsjuka barn. Om det t ex föds ett hjärtsjukt barn i Umeå flygs det ner till Göteborg med helikopter. Om det är fullt med barn på sjukhuset kan man också skicka till andra sjukhus i Norden. Island måste skicka alla sina hjärtsjuka barn till andra länder för att Island har för få hjärtsjuka barn för att bli bra på det.

-Det är bra att man kan hjälpas åt här i Norden så in i Norden säger Anna och skrattar.

Jag jobbar ca åtta timmar per dag, säger Anna.W

Foto: Privat
Foto: Privat Här ser man en modell av ett hjärta taget på östra sjukhuset.
Foto: Privat
Foto: Privat Ungefär så här ser en nyopererad bebis ut.
Foto: Privat
Foto: Privat  Här ser man den proffsiga muskelbyggaren Anna i en vit sjukhusklänning när hon berättar om sitt arbete medan Egil skriver för fullt.

 

åk 5 lärgrupp 1 Vallhamra skola

LÄMNA ETT SVAR