Joop le Comte är en stor förebild för många och har en stark anknytning till Partille.

Joop är en före detta fotbollsspelare men som senare har blivit en tränare. Han har hjälpt Partille IF på alla möjliga sätt och han tänker på barnen allra först.

Det finns två gräsplaner och en konstgräsplan på Lexby IP, det finns även ett klubbhus och massa omklädningsrum med förråd. Det hörs att alla spelarna snackar med varandra och det luktar nyklippt gräs från planen. Joop le Comte är en holländsk fotbollstränare som har en väldigt stor erfarenhet inom fotbollen.

Joop är född i Holland men bor nu i Sverige, han flyttade till Sverige år 1945. Han kom till slut hit men det var en lång och jobbig resa genom Tyskland och Danmark.

– Hur startade ditt stora fotbollsintresse? Har du själv spelat fotboll någon gång, och isåfall vilken position?/Har du varit med som tränare eller spelat i något annat lag än Partille IF?

– Mitt fotbollsintresse har funnits där hela livet, vi spelade alltid fotboll på gatan med en boll gjord av tidningspapper och en cykelslang.

Min första klubb att spela fotboll i var: BK ramm (där Kurt Hysen var med). När jag var 14 år så fick jag förfrågan om att spela med IFK Göteborgs pojklag. (Tränare: Erik Hysen)

Joop berättar att han kom fram till ett uppsamlingsläger där de välkomnade och undersökte honom.

Avgiften var fem kronor, och för de fem kronorna så fick vi gratis kläder och skor plus en massa annat som ingår i att vara en del av ett lag.

På den tiden spelade man med gympaskor och inga benskydd, bollen var gjord av läder och snörning. Läderbollen var tung och målen saknade oftast nät.

Jag spelade positionerna mitt och fram. Senare när jag blev 17 år fortsatte jag till BK häcken, men efter att ha varit med i reservlaget något år så gav jag nästan upp. Men när jag fick kontakt med Partille IF’s 65-lag kom viljan tillbaka igen. Senare därpå började jag hjälpa till med laget.

Året blev 1984, jag tyckte inte att det var någon som ville göra jobbet att starta upp ett nytt lag varje år så jag tog åt mig äran, jag började med pojkar 76 och har fortsatt sedan dess.

– Finns det någon skillnad mellan att vara fotbollstränare nu och när du började?/Hur mycket har klubben förändrats genom åren?

– År 1996 blev vårt 14-års lag svenska mästare, många var väldigt imponerande över hur bra lag vi hade. åren efter 2000 så gick det väldigt bra för oss, vi blev division 3, många ungdomar kom till A-laget.

Alla barn blev placerade någonstans i Sverige, han själv kom till Göteborg där han fick träffa sina fosterföräldrar.

Så sedan jag började i klubben fram till nu är det mycket positivt som har hänt, klubben har även en bra tillväxt med spelare.

– Är det roligast att träna ett yngre eller ett äldre lag?

– Jag har bara tränat barn eftersom att jag tycker att det är viktigare än allt annat. Barn blir vuxna och ser tillbaka på den tiden när de var små.

– Har du något annat intresse än fotbollen?

– Jag har ingen annan hobby än fotbollen, men när jag var liten så tränade jag även boxning i RBK och Landala AK, bra för att kunna försvara sig. Han berättade också om att han åkte tillbaka till Holland i något år efter de hade bosatt sig i Sverige, men sedan kom de tillbaka till Sverige igen och började i skolan.

Jag tycker att Joop har gjort ett fantastiskt jobb med fotbollen genom åren, han har hjälpt Partille IF väldigt mycket genom att träna lag och vara hjälpledare. Allting har förändrats så mycket på sista tiden, att de hade gummiskor och inga benskydd kunde man inte tro idag.

Joop är helt fantastisk på många sätt, och han har hjälp Partille IF något enormt. Han är även anledningen till att jag började i Partille IF då min bror har spelat i Partille IF tidigare och haft Joop som tränare i många år.

/Sofia Annerström

LÄMNA ETT SVAR