Klubben är liten, och behöver en stark eldsjäl och ordförande som kan hålla igång och driva allting. Det är precis vad Reidar Hjälmered gör. Han brinner för badmintonen och är på alla träningarna och tänker fortsätta med det så länge han kan.

Vi sitter i det stora sovrummet i Reidar Hjälmereds sommarhus på ön Bohus-Malmön. Reidar är ordförande och tränare för Partille badminton och har varit det sedan många år tillbaka.

Badminton är världens snabbaste bollsport som spelas inomhus. Den spelas mellan två eller fyra spelare. Man spelar i konstellationerna singel, en mot en, dubbel, två mot två och mixed två mot två, precis som dubbel, men man spelar en kille och en tjej tillsammans.Två set spelas, ett tredje om du vinner ett set och motståndaren nästa. Man går till 21, med två poäng i skilje. Alltså vinner man inte om man har 21 poäng och motståndaren 20 poäng. Det måste skilja två poäng.

Fönstret står på glänt och utanför börjar det övergå till höst. Löven faller från träden och den stora oxelbusken, men än luktar det sommar av den varma luften och det gröna gräset. Den blommiga fondväggen i det stora sovrummet utgör värme och lugn.

Vi sitter mitt emot varandra i vars en stol och i bakgrunden hörs det ett dovt fräsande ljud från grönsaker som stekts. Jag frågar om han är redo att börja. Han nickar och lägger ifrån sig päronskrutten han precis ätit upp. Jag tar fram mitt block med frågorna och börjar intervjun.

Du är ordförande i Partille Badminton, vad innebär det?

-Det innebär att man ska försöka leda och fördela arbetet ut av alla de som är med i klubben.

Du är tränare också, hur tycker du att det är att vara tränare och varför?

-Det tycker jag är roligt, varför tycker du det? ja, för att jag tycker det är så roligt när man får så mycket tillbaka ut av alla ungdomarna, och sen är det ju roligt att de lär sig någonting också.

Så de uppskattar det ni gör?

-Ja, det gör de vilket är väldigt roligt, och hade de inte gjort det så hade jag inte fortsatt med det jag gör

Hur går det för klubben? Hur går det för Partille badminton?

-Jo, det går bra, man får tänka på att vi är en relativt liten klubb ändå, och om man räknar med det och hur mycket träningstid vi har så går det verkligen jättebra.

Partille badminton är den enda badmintonklubben i Partille. Förr fanns det hela tre badmintonklubbar i Partille, men nu finns det bara en.

Hur mycket träningstid har ni i veckan?

Reidar tystnar och tänker efter en liten stund innan han säger:

-6…,7…,10…

10 träningstimmar i veckan har vi.

Har klubben något speciellt mål denna säsongen. Är det någonting speciellt ni vill uppnå?

-Naej, egentligen inte. Det är väl precis som vanligt att vi ska försöka hålla igång så mycket spelare som möjligt och att det ska gå så bra som möjligt för de serielagen vi har och även våra ungdomslag som spelar i ungdomsserien. Så klart vill vi att det ska gå bra för det individuella tävlandet också, och få ut mycket folk på tävlingarna.

Hur många lag har ni i de olika divisionerna?

-I år har vi två lag. Ett lag i division 2 och ett i division 3, men vi har även tre ungdomslag som spelar i ungdomsserien.

Vart någonstans tränar ni?

-Vi tränar i Lexby idrottshall där vi också har ett eget klubbrum.

I klubbrummet finns en brun, stor skinnsoffa. Säkert 20 år gammal. Väggarna är täckta med bilder, tidningsutdrag, teckningar, och massa badminton prylar. Rummet andas verkligen badminton.

Hur är sammanhållningen i klubben? Känner alla varandra eller hur är det?

-Ja, jag tror väl det och det är delvis därför vi åker på läger också. För att de något yngre ska kunna ha möjligheten att lära känna det något äldre så att man kan umgås över gränserna som sagt var. Så ja, det är jättebra sammanhållning får jag lov att säga.

När startades Partille Badminton och av vem eller vilka?

-Partille badminton startades den… få se… den 16 Maj 1966 av Sven Krok och Folke Svedin.

Lever de fortfarande?

-Ja, Folke Svedin lever fortfarande.

Är han aktiv inom klubben?

-Nej, han är inte aktiv men han är nere ibland och tittar när vi har seriespel och liknande. Han var även med nu på Partille Badmintons 50-års jubileum.

Snart är det också dags för veteran EM i Slovenien, har klubben några starka spelare som ska ner och fajtas för Sverige?

-Ja, det har vi. Sammanlagt har vi sex spelare som ska vara med och vi har säkert några som kan vara med och slåss om medaljer. Vi har Milan, Anders Fisher och

även Magnus Eriksson.

EM i badminton har spelats sedan 1968 och hålls vartannat år. Tävlingsklasserna är: HD (herrdubbel) DD (damdubbel) singel, och MD (mixed dubbel) (en kille och en tjej spelar tillsammans) Partille badminton gjorde en strålande insats. Två spelare från klubben vann EM guld i herrdubbel. Anders Fisher och Milan Duvsund. Även ett brons i herrsingel fick partille hem tack vare Magnus Eriksson.

Veteran EM… hur gammal måste man vara för att räknas som veteran i badmintonsammanhang?

-Man räknas som veteran när man är från 40 år upp till över 70 år.

Är ni volontärtränare eller är ni anställda?

-Vi är volontärtränare, vi gör detta för att vi tycker att det är roligt och för att man får så mycket tillbaka. Det är ingen som får något betalt.

Är det många från klubben som tävlar eller är det mest spelare som bara tränar och inte tävlar?

-Nej det är väl många som är ute på cuper och tävlar. Många är aktiva utanför träningen. Det mycket individuella tävlingar.

Tror du det finns några framtida talanger inom klubben?

-Ja, det tror jag. Det tar ju ett par år men det finns absolut några utan tvekan som kommer att bli bra i framtiden.

Hur många är det som är medlemmar i Partille badminton, ungefär?

-Det är ungefär 125 stycken medlemmar i klubben som betalar medlemsavgift.

Är ni den enda badmintonklubben i Partille?

-Ja det är vi det har funnits tre stycken för ett antal år sedan men nu finns det bara en, Partille badminton.

Är det folk som inte kommer från Partille som tränar i Partille badminton eller är det bara Partillebor?

-Jo, det är väl folk från både Partille, Lerum, Göteborg, Floda och Gråbo.

Hur tror du det kommer att gå för Partille badminton i framtiden?

-Jo, jag tror att det kommer att gå bra, men så länge jag tycker att det är roligt kommer jag att fortsätta att vara aktiv inom klubben, men när jag inte tycker det är roligt längre får någon annan ta vid.

-Jag kommer hålla på ett antal år till. Så länge jag är frisk och kry i alla fall.

Har klubben god ekonomi?

Ja, klubben har god ekonomi, och det är ju roligt så att man inte behöver snåla på varenda krona.

Så ni har fjäderbollar att träna med?

-Ja, vi tränar med fjäderbollar

Hur mycket kostar en fjäderbollar ungefär?

-En boll kostar ungefär runt 15 kr styck.

Och det går åt rätt så många bollar på en träning förstår jag?

-Ja, det gör det. Det kan nog gå åt för det sena laget, tre fyra rör bollar ungefär, och ett rör innehåller 12 bollar. Då kan man ju själv räkna ut hur mycket det går åt.

En badmintonboll är en konformad fjäderboll. Fjädrarna kommer oftast från gås eller and. Alla fjädrar är fästa i en lädertäckt kork. Det brukar oftast vara omkring 16 överlappade fjädrar på en boll. Många klubbar tränar med plastbollar eftersom att det är billigare, men en nackdel med plastbollar är att de inte alls går lika fort. När man sen kommer ut på tävling kan det vara ovant att spela med fjäderboll.

När får man börja spela i Partille badminton?

-Man får börja spela från att man är sju år.

Är det olika grupper de tränar i?

-Ja, det finns den tidiga gruppen, där får man spela när man är mellan sju upp till tolv tretton år. Det är den så kallade badmintonskolan, men så klart får man gå upp i de svårare grupperna innan man är tolv tretton år. Det beror på hur mycket man har utvecklats.

-Om man fortsätter kommer man i mellangruppen, och där är man ett antal år, och de som då är så pass bra att de “kvalificeras” till den sena gruppen blir flyttade dit.

Jag säger att där tog frågorna slut och tack för att jag fick intervjua dig. Han tackar och vi reser på oss för att gå ut i köket för att avnjuta en god asiatisk lunch som hans fru Gittan har lagat.

Reporter: Tilde Hjälmered

LÄMNA ETT SVAR