Mountainbike är en snabbt växande sport där man cyklar i skogen eller på byggda banor. Per är tränare i CK Master en cykelklubb med många medlemmar från Partille.

Foto: Fredrik/Privat
Foto: Fredrik/Privat

Det är en solig och lite kylig förmiddag utanför CK masters klubbstuga i Skatås. Jag och Per sätter oss på trappan framför klubbstugan efter lördagens mountainbiketräning. Per säger ”Hejdå och bra kämpat” till några cyklister som deltagit i dagens träning så börjar vi prata om cykling. Per cyklar två gånger i veckan som tränare och en gång för egen del. Han började cykla i skogen när han var sju år, fast då hette det inte mountainbike utan han tog bara bort skärmarna på en vanlig cykel och gav sig ut och cyklade i skogen. Han tyckte att det var så härligt när det gick så snabbt. Mountainbike blev populärt först på 1990-talet när det blev en OS-gren i Atlanta 1996. I år tog Jenny Rissveds Sveriges första mountainbikeguld i OS i Rio och sporten fortsätter att växa. Det kan man märka på att till exempel klubben CK master får nya medlemmar varje år. Det är en sport för alla, både killar och tjejer och gamla och unga.

mtb2

När jag frågar Per om det är svårt att cykla mountainbike svarar han tydligt: – Jag tror att om man börjar så kan man tycka att det är lite svårt de första gångerna men ganska snabbt tycker man att det är enklare och enklare. Men jag tänker som såhär, att man ska hela tiden cykla på sådana ställen där man tycker att det lite svårt, för det blir skojigare då. Om man är jätteduktig till exempel så ska man cykla på väldigt svåra ställen så att det blir svårt även ifall man är duktig. Det var ett bra tips tänker jag och undrar vilken cykel man ska ha. Per säger att det inte är så viktigt om cykeln är gammal eller ny men däremot ska cykeln helst vara ganska så lätt för då blir det bättre. Det är även bra att ha hjälm som skydd för huvudet och cykelhandskar för att skydda händerna och få bättre grepp om styret. Slutligen frågar jag vad man ska tänka på när man börjar med mountainbike – Då ska man tänka på, tror jag att om man är barn iallafall, att man går med i en klubb till exempel CK master eller någon annan ,så att man får cykla med barn som är i samma ålder. Därför att då kommer man tycka det är mycket skojigare än när man cyklar själv. Därefter går vi och tvättar cyklarna för att sedan åka hem och tvätta av oss själva.

Här är tips på några stigar att cykla i Partille. För att hitta dem eller andra stigar ladda ner appen Trailforks på App Store eller Google Play. Hedängen-Puketorp: Denna stig är väldigt lätt och passar för folk som precis börjat cykla mountainbike. Den har ett lite tekniskt parti på slutet. Vi rekommenderar den för folk som just har börjat cykla mountainbike och vill ha en enkel stig att cykla. Anders secret trail: Detta är en lite svårare stig som går både upp och ner. Lite svårare partier förekommer både i början och slutet. Vi rekommenderar den till folk som har lite erfarenhet.

mtb3
Foto: Egon/privat

mtb4

LÄMNA ETT SVAR