Lennart Varkki har jobbat på Öjersjö Brandstation i 12 år. Brandstationen stod klar i februari 1995 då man bestämt att slå ihop brandstationerna i Härryda och Partille Centrum.

Lennart framför Räddningsenheten (Foto: Freja Nerdal)
Lennart framför Räddningsenheten
(Foto: Freja Nerdal)

Lennart Varkki är en varm person som brinner för sitt yrke. Det förstår man när man har lärt känna honom. Direkt när man kommer in så blir man nyfiken på deras stora, röda bilar. På Öjersjö Brandstation har man fyra brandbilar. Den största kallas för en Räddningsenhet, i den finns allt som de behöver, precis som en stor verktygslåda. De har också en tankbil som alltid är fylld med 10 000 liter vatten som används till större skogsbränder. Deras tredje bil är en “alternativ släckenhet” som är som en stor högtryckstvätt. Den är så stark att den kan skära genom glas- och betongväggar, så att man som Lennart säger, kan “skjuta in vattnet” i ett brinnande hus. Dessutom så har de en bandvagn som funkar väldigt bra i skogen eftersom den har larvfötter istället för hjul. Utöver det så har de ett par släpkärror och en båt.

I Garaget                     (Foto: Freja Nerdal)
I Garaget (Foto: Freja Nerdal)

Innan Öjersjö Brandstation byggdes så fanns det en brandstation i Härryda och en i Partille centrum, där Allum nu ligger. Det bestämdes att man skulle slå ihop stationerna och bygga en ny mittemellan kommunerna. Öjersjö brandstation har ungefär 600 larm på ett år och i genomsnitt två per dag. Det är inte jättemånga bränder i Partille, men det har varit en del stora bränder här genom åren. Bland annat flaggfabriken i Kåhög som brann ner till grunden. Det har även varit flera stora skogsbränder, till exempel en i Maderna som höll på nästan en hel vecka. På frågan om de var tvungna att få hjälp av andra stationer då, så svarar Lennart:

-Ja, det får vi nästan vid varje stor brand, då kommer de från andra stationer i Göteborg. Det är ett förbund, så man hjälps åt.

-Hur blir man brandman?

-Det krävs att man har gått ut gymnasieskolan och att man därefter har gått en tvåårig utbildning som kallas för SMO, Skydd Mot Olyckor för att kunna söka jobb som brandman. De skolorna som utbildar brandmän finns på två ställen i Sverige.

-En i Skåne och en i… en bit upp i landet, säger Lennart.

Efter intervjun kollade jag upp att de finns i Revinge utanför Lund och Sandö norr om Härnösand.

Omklädningsrummet        Foto: Freja Nerdal
Omklädningsrummet Foto: Freja Nerdal

Lennart tycker att den viktigaste egenskapen hos en brandman är att man är lugn och tänker igenom vad man ska göra samt vilka risker man tar. När de inte är ute och släcker bränder så tränar de på allt sådant som de kan råka ut för.

Jag frågar Lennart vad som är det bästa med att vara brandman och han svarar:

-Det är mycket som är bra, men det bästa är nog att när man kommer till jobbet så vet man aldrig vad man ska göra. Man kanske ska släcka en skogsbrand. Du kanske ska hjälpa någon som fastnat i en gunga eller någon som har krockat.

På frågan om vad det mest spännande som han har gjort i jobbet är, så svarar han att det är hur han ska lösa olika problem, när man får tänka till.

-En gång så var vi tvungna att hjälpa en rävunge som fastnat med huvudet i ett brunnslock. Det var spännande, säger Lennart och skrattar.

-Har du någon gång hamnat mitt inne i en brand så att du var tvungen att själv räddas?

-Nej, det är ungefär som jag sa förut, man måste tänka sig för innan man gör saker.

Men det finns ju stunder som har varit obehagliga då det har brunnit runt mig men jag har aldrig varit utsatts för något som har varit riktigt farligt.

-Hur gör man om det brinner runt omkring en?

-Förhoppningsvis så har man med sig en brandsläckare, så du kan släcka branden och springa ut därifrån. Men det händer ju att vattnet tar slut.

Då berättar Lennart en spännande historia om en kompis till honom som hamnade mitt i en skogsbrand och var tvungen att hoppa i sjön för att rädda sig. De stora tunga dräkterna som de har på sig väger ungefär 25 kilo och gör det nästan omöjligt att simma, men där han hoppade i var det grunt så han kunde gå iland. Det är därför som de tränar, så att de ska orka gå runt i de dräkterna och samtidigt kanske behöva lyfta slangar.

Öjersjö brandstation                   Foto: Åsa Nerdal
Öjersjö brandstation Foto: Åsa Nerdal

Jag lämnar brandstationen och intervjun med en känsla av trygghet, för att jag vet att det alltid kommer någon och räddar mig om det skulle behövas.

FREJA NERDAL 12 år

LÄMNA ETT SVAR