Den lilla matsalen är trång när maten är uppskattad av eleverna, men annars kan det vara tomt och kladdigt. För några år sedan upplevde många elever att det bara var rester som serverades. Fast nu på den senaste tiden har Ugglums skolas matansvariga ryckt upp sig. Det har blivit uppskattad mat mer ofta än tidigare och det är inte lika trångt i bamba eftersom det har införts mattider för alla klasser. Hur är det egentligen att jobba som matansvarig på en skola?

Vilka krav utgår ni ifrån när ni ska servera maten? Vem bestämmer dem? – Matsedeln sätts ihop gemensamt av alla kök i kommunen och vi räknar ut närningsvärde. Det får inte kosta för mycket. Vi räknar sedan ut pris och näring under en veckas tid. Det är olika maträtter i åtta veckor innan vi börjar om på samma igen.

Varför har ni t.ex. bulgur istället för ris många gånger? Har det med näringsinnehåll att göra?
– Det har och göra med miljön, det är bättre för miljön och det är därför jag byter ut ris. Lite grann iallafall.

Hur mycket får varje rätt kosta per person? Hur mycket pengar får ni spendera varje dag på maten? Hur mycket mat ska varje person ha i snitt?
– Pengarna spelar inte så stor roll här utan vissa rätter går det mycket mer till medan till andra går det inte så mycket, så vi skriver upp hur mycket som går åt och så tittar vi på det, men i snitt får det kosta 11 kr per person/dag.

Hur ser upplägget ut varje vecka? Vilken typ av mat?
– Vi försöker ha en vegetarisk rätt i veckan och en fiskrätt i veckan. Det kan variera med köttet, men detta är iallafall vad vi utgår ifrån.

Många personer på högstadiet tycker att maten inte alla gånger är jättegod. Det svaret de får är att man måste ha tillräckligt med näring. De tycker att det är ingen idé att ha rätt näring när man ändå inte äter något. Vad tänker du om det?- Alla har olika smaker och det är svårt att få alla glada. Vi måste ju få in alla smaker och näring, men såklart ska maten vara god. Det är svårt men vi försöker lyssna så mycket vi kan på er elever och ändra recepten om det går.

Är du nöjd med din arbetsmiljö? Vad är bra? Vad kan bli bättre?
– Det är bra och jag är ganska nöjd, men just här i matsalen är det väldigt mycket ljud hela tiden. Det är ju många personer som ska in. Så det kan man ju alltid förbättra.

Har du några övriga tankar?
– Nej egentligen inte, jag trivs väldigt bra här. Det kan jag säga.

Elever och personal verkar stå på olika sidor och har svårt att komma överens om hur det ska vara med maten. Vi får se om detta kommer förändras i framtiden om om bamba kommer få bättre möjligheter att servera bra och god mat som alla kan tycka om.

// Jakob Rahm 8c, Ugglums skola

LÄMNA ETT SVAR