I år firar Triumf Glass 70 år som glasstillverkare men historien kunde ha tagit slut långt tidigare!
En kall kväll i november satt jag vid Göteborgsvägen i Sävedalen och åt på Lilla Thaiköket, när jag kollade ut genom fönstret såg jag att Triumf Glass glasscafé hade tänt. Äter verkligen någon glass såhär dags mitt i all kyla? Jag blir lite sugen och går över. Jag är inte ensam. Jag köpte en kula hallonsorbet och tänkte att jag kunde ställa några frågor till personalen som jobbade där. Det var gott med lite sorbet även om det inte var särskilt varmt ute! – Just nu är hasselnöt den populäraste glasssmaken. Men på sommaren vill många ha sorbet, säger Natalie som är ansvarig för Triumf Glass glasscafé.

Branden
En solig sommarmorgon 1973 vaknade Arne Müntzing med ett ryck vid 4 tiden av att få höra att hans älskade fabrik i Sävedalen brann. Han tar sig dit och ser att på vägen rinner det något. Vid en närmare titt så ser han att det är glass och han förstår att det kommer från hans snart nedbrunna fabrik. Det var nog enda gången sonen och nuvarande VD´n Anders fick se sin far gråta. Efter bara en vecka kan de stolt leverera hundra pallar glass till ICA. Men det började långt tidigare.

Firar 70 år
1946 startade Arne glassfabriken Triumf Glass i Majorna, och uppfyllde sin dröm som han haft som 14 åring! Men 1958 behöver kapaciteten utökas och Arne köper Siemens nedlagda fabrik i Sävedalen. Den nya fabriken invigdes festligt våren 1959, då man bjöd på Sveriges största glasstrut- Triumftoppen. 1982 när Arne går bort övertas företaget av Anders och hans bröder. 2003 blir Tine Mejerier (från Norge) nya ägare. De döpte om Triumf Glass till Diplom-is.

Men Anders ville ha tillbaka sin pappas företag! Han ringde till Tine Mejerier och tillslut fick han tillbaka Triumf Glass som han sedan 2010 äger tillsammans med sin sambo och sin ena bror. Nu har de mängder av olika glassar och smaker och säljer bra även på vintern. – Det är ju inte lika många här som på sommaren men man har ju alltid något att göra, säger Natalie. Det roligaste är att ta hand om kunder och sätta ihop glass, avslutar Natalie. Jag är glad att Triumf Glass historia inte slutade så tidigt som 1973! Men det är klart man ger ju inte upp något som man tror på! Och Arnes glassglädje har nu följt med i 70 år och jag hoppas den fortsätter.

triumf glass, används m muntligt tillstånd.
Foto: Triumf glass, används m muntligt tillstånd.

Alva Österlin. Klass 5A på Öjersjö Brunn. 

LÄMNA ETT SVAR